Kardió edzés célpulzus tartományban

 

A kitartóan végzett kardió edzések által az emberi szív egyre hatékonyabban fogja végezni az oxigén szállítását az izmok felé. A célpulzus tartományban végzett tréning a kardiovaszkuláris rendszer karbantartásának és fejlesztésének az egyik legkiválóbb módja.

A megfelelően intenzív kardió hatására megterheljük a kardiovaszkuláris rendszert, a szervezet pedig ehhez alkalmazkodva, regenerálódás közben elkezdi megerősíteni a szív- és érrendszert. A vázizomzat pedig hatékonyabban fogja kivonni az oxigént a véráramból.

A maximális pulzusszám tudatában megbecsülhetjük, hogy melyik az a tartomány, amelyben a tréningeket végezve a szív- és érrendszer fejlődik. Ezt az adatot megkapjuk egy egyszerű képlet alkalmazásával: (220 – életkor). Ezt az értéket semmiképp ne lépjük át edzés közben.  

A célpulzus meghatározása többféle módon történhet. A mai modern kardió gépek beépített programmal rendelkeznek ennek az adatnak a kiszámítására. Matematikai számítás segítségével is megkaphatjuk a kívánt értéket. A célpulzus a maximális pulzusszám százalékos értéke. Szemléltessük egy példa segítségével a helyes kalkulációt:

Adott egy 30 éves férfi.

-          Maximális pulzusszám: 220 – 30 = 190

-          Az edzés közbeni minimum pulzus érték a maximális pulzus 60%-a: 190 X 0,6 = 114

-          Az edzés közbeni maximum pulzus érték a maximális pulzus 80%-a: 190 X 0,8 = 152

Edzettségi szinttől függően mindenki más nehézségi szinten éri el a célpulzus tartományt. Megfigyelhető az, hogy a kitartó és tudatos kardiózás által a kívánt értéket egyre nagyobb és nagyobb ellenállással tudjuk majd elérni, párhuzamosan a kardiovaszkuláris rendszer fejlődésével. A nyugalmi pulzusszám pedig egyre alacsonyabb lesz.