Mindnyájan hallottunk, már innen-onnan, hogy mennyire is fontosak a rostok a mindennapi táplálkozásunkban. De azért valljuk be őszintén kevesen tudják azt, hogy pontosan mik azok a rostok és milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

A legtöbb sportoló és leginkább a testépítők többsége leginkább a fehérje, szénhidrát valamint a zsír arányok megfelelő megtartására törekszik. De ez a három makro tápanyag nem teszi ki a helyes étrend egészét, több fontos „kisebb” részlete is van a táplálkozásunknak, amiről sokan nem vesznek tudomást.

Mik is azok a rostok valójában? Olyan növényi sejtalkotó komponensek, amelyek ellenállnak az emésztésnek. De ha ellenállnak az emésztésnek, akkor mi hasznuk? Jogosan tehetjük fel ezt a kérdést, ha nem vagyunk tisztában azokkal a dolgokkal, amit a rostok tesznek értünk. Ahhoz, hogy az egészségünket megőrizzük, legalább 30 g növényi eredetű rostot kell fogyasztanunk.

A rostok csökkentik a tápanyagok felszívódását a vékonybélben, ez nagy segítségünkre van szénhidrát fogyasztásakor, mivel jelentősen lecsökkenti a glikémiás indexüket. A rost dús táplálkozás feltétele, hogy napi 2-3 liter folyadékot kell magunkhoz venni. Így a rostok a kellő nedvességet nem a bélfalból fogják elvonni, ezzel nem okoznak kellemetlen székrekedést. Ha megvan a kellő folyadékbevitel, akkor a rostok gátolják a székrekedést, segítenek a káros anyagok minél korábbi távozását testünkből. A vízben oldható rostok (pl: zabban található rostok), zselészerű állagúvá válnak, ezzel megakadályozzák az epesavak visszaszívódását valamint fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében.  Az élelmi elősegítik az egészséges bélmozgást, ha sok zsíros húst eszünk, valamint ha keveset mozgunk, és nem fogyasztunk elegendő rostot akkor a bélrendszerünk jelentősen károsodhat.

A rostbevitelünket leginkább friss zöldség és gyümölcsfogyasztással kellene pótolnunk, de ez sajnos nem mindig megoldható. Az étrend kiegészítők piacán szerencsére már kaphatók különféle készítmények melyek kifejezettek azok számára készültek, akik nem tudnak kellő mennyiségű rostot bevinni a napi étkezéseik során. Mindenesetre próbáljunk meg odafigyelni étkezésünknek erre a nagyon fontos elemére, hiszen a jövőben sok kellemetlenségtől óvat meg minket.